AYT Coğrafya Konuları ve Soru Dağılımı

Bu içeriğimizde AYT Coğrafya konuları ve soru dağılımını ayrıntılı olarak ele alacağız ve öğrencilere sınavda başarılı olmalarına yardımcı olacak ipuçları sunacağız.

AYT Coğrafya sınavı, üniversiteye girişte önemli bir basamaktır ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğu için zorlu bir deneyim olabilir. Bu nedenle, sınava hazırlanan her öğrencinin konuları ve soru dağılımını doğru bir şekilde anlaması oldukça önemlidir.

AYT Coğrafya testi sözel ve eşit ağırlık bölümü öğrencileri için hazırlanan bir testtir. Bu testte belirli sayıda coğrafya sorusu öğrencilere yöneltilir. Öğrenciler buradan elde ettikleri puanları kullanarak bölümlerine uygun lisans programlarına yerleşme hakkı elde ederler.

Öğrenciler AYT coğrafya testine hazırlanırken kendilerine uygun bir strateji belirler. Bu noktada sınavda soru gelebilecek konuları ve soru dağılımını bilmek önemli bir avantaj elde eder. Öğrenciler eksiklerini görerek sınava daha iyi bir şekilde çalışabilir.

AYT Coğrafya Konuları

AYT coğrafya testinde iklimler, yer yüzü şekilleri, nüfus, ekonomi, harita bilgisi ve çevre konuları yer alır. Öğrencilere bu konu başlıklarından farklı yoğunluklarda sorular sorulur.

AYT Coğrafya Konuları Nelerdir?

Sınavda soru gelebilecek AYT Coğrafya konuları genel olarak şu şekildedir;
·         Coğrafi Konum
·         Harita Bilgisi
·         İç ve Dış Kuvvetler
·         Ekosistem
·         İlk Uygarlıklar
·         Nüfus Politikaları
·         Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme
·         Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar
·         Göç ve Şehirleşme
·         Türkiye Ekonomisi
·         Türkiye’nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri
·         İklim ve Yer Şekilleri
·         Küresel ve Bölgesel Örgütler
·         Küresel Ticaret
·         Ülkeler Arası Etkileşimler
·         Bölgeler ve Ülkeler
·         Çevre ve Toplum

AYT Coğrafya Testi Kaç Soru?

Son yıllarda AYT coğrafya testinde 17 soru gelmektedir.

AYT Coğrafya Soru Dağılımı

AYT coğrafya testindeki 17 sorunun tamamı yukarıdaki konu başlıklarından gelmektedir. Öğrenciler bu konu başlıklarındaki soru yoğunluklarına göre kendilerine bir çalışma programı hazırlayabilirler.

AYT Coğrafya soru dağılımı geçmiş yıllarda şu şekildeydi;

KONU20222021202020192018
Coğrafi Konum2
Harita Bilgisi1
İç ve Dış Kuvvetler1
Ekosistem4333
İlk Uygarlıklar12
Nüfus Politikaları211
Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme114
Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar21111
Göç ve Şehirleşme111
Türkiye Ekonomisi23124
Türkiye’nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri1111
İklim ve Yer Şekilleri211
Küresel ve Bölgesel Örgütler112
Küresel Ticaret11
Ülkeler Arası Etkileşimler11
Bölgeler ve Ülkeler42211
Çevre ve Toplum1331
TOPLAM1717171717
AYT Coğrafya Soru Dağılım Tablosu

AYT Coğrafya Testine Nasıl Çalışılmalı?

Sizler için AYT coğrafya sınavına nasıl çalışılır sorusunun cevabını aradık. İşte uzmanların coğrafya testi için önerileri;

  • Harita kullanımının geliştirilmesi: Coğrafya testinde soruların pek çoğu harita üzerinde gelir. Bu nedenle öğrencilerin haritaları nasıl kullanabileceğini iyi bilmesi gerekiyor. Bu noktada pek çok uzman öğrencilere dilsiz harita kullanımını önermektedir. Bu haritalarda isim ve işaretleme olmadığı için öğrenciler haritayı kendileri kullanarak bölgeleri, yer yüzü şekillerinin yerlerini ve diğer coğrafi bilgileri kolayca öğrenebilir.
  • Öğrencilerin olayları ezberlemesi yerine mantığını anlamaları öneriliyor. Örneğin bir dağın kıvrım dağ olarak bilinmesinden daha çok neden kıvrım dağ olarak sınıflandırıldığının bilinmesi gibi… Bu sayede öğrenciler bütün konuları birbiri ile ilişkilendirebilir ve sınavda başarılı olur.
  • Coğrafyada başarılı olabilmek için çok sık tekrar yapılmalıdır. Tekrar edeceğiniz konuları soru yoğunluğuna, en çok hata yaptığınız konulara ve soru gelen diğer konuların önemine göre belirleyebilirsiniz. Sık tekrar yaparak konuları unutma olasılığınız azalacak ve daha başarılı olacaksınız.

Daha önce yayınladığımız TYT coğrafya ve AYT tarih konuları hakkında içeriklerimiz için linklere tıklayabilirsiniz.

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.