KYK Yurtları Hakkında Bilmeniz Gereken En Temel 5 Şey!

Üniversite öğrencileri ve adayları için KYK yurtları hakkında bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz en temel 5 konuyu bu içerikte bulabilirsiniz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ nün (KYK) yurtları hakkında her öğrencinin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz en temel 5 konuyu aşağıda başlıklar halinde açıkladık.

Özellikle üniversiteyi yeni kazanmış öğrenciler için üniversite ve yurt hayatı pek çok bilinmezle dolu. Bu içerikle birlikte KYK yurtları hakkında temel bilgiye ve kurallara hakim olacaksınız.

1) KYK Yurt Başvuruları ve Yerleştirme Süreci

KYK yurt başvuruları her yıl YKS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlar. 4-5 günlük başvuru sürecinde öğrenciler KYK yurt başvurularını e-devlet üzerinden yapar. Sonuçların açıklanması ise başvurular bittikten sonra 10 günü bulmaktadır.

YKS ile üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler ile üniversitede üst sınıflarda olan öğrenciler bu başvuru sürecinde başvurabilir. DGS öğrencileri, lisans üstü öğrencileri, ek tercih ile yerleşen öğrenciler için KYK ek başvuruları ayrıca yapılacaktır.

2) KYK Yurt Kayıt İşlemleri

KYK yurt yerleştirme sonuçları e-devlet üzerinden açıklanır. Sonuçlar açıklandığında öğrencilerin kayıt işlemlerini tamamlaması için bir süre verilir. Bu süre içerisinde öğrenciler kayıt işlemlerini e-devlet üzerinden yaparlar. Kayıt işlemi için belirlenen yurt kayıt ücretinin ödenmesi gereklidir. İlk kayıt ücreti içerisinde depozito ücreti ve öğrencinin yurtta kalacağı ilk ayın ücreti dahildir.

İlk kayıt ücreti yatırıldıktan sonra e-devlet üzerinden yurt kayıt işlemlerinizi taahhütnameyi onaylayarak tamamlayabilirsiniz. Kayıt işlemleri için yurda gitmenize gerek yoktur.

3) KYK Yurt Yedek Sıraları

Açıklanan yurt sonuçlarına göre yedek sırada olabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey yedek yerleştirme sonuçlarını takip etmek olacak. KYK her yerleştirme sonucunda öğrencilere kayıt olmaları için birkaç gün süre vermektedir. Bu süre içerisinde kayıt olmayan öğrenciler hakkını kaybeder ve yedekte bekleyenlere sıra gelir. Tüm yurtlar doluncaya kadar yedek sıralardan kayıt işlemleri devam eder.

4) KYK Yurt Yerleştirmelerinde Öncelikli Öğrenciler

Aşağıdaki listedeki durumda olan öğrenciler KYK yurtlarında barınmaları için öncelikli öğrenci olarak kabul edilir;

  • Şehitlerimizin eşi ve çocukları (yoksa kardeşleri)
  • Gazilerimiz ve çocukları
  • Gönüllü güvenlik korucusu ebeveyni olan öğrenciler
  • %40 veya üzeri engelli öğrenciler
  • %40 veya üzeri engelli ebeveyni olan öğrenciler
  • Yetiştirme yurtlarında barınan öğrenciler
  • Devlet korumasındaki öğrenciler
  • Darüşşafaka Lisesi mezunları
  • Milli sporcular

5) KYK Yurtlarında Barınma Koşulları

Öğrencilerin KYK yurt başvurusunda kontrol edilen ve öğrencinin yurtta kalmaya devam edebilmesi için gerekli temel koşulları aşağıda açıklamaya çalıştık.

KYK yurtlarına başvuruda yaş sınırı vardır. Öğrencinin yurt başvurusu yaptığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olması gerekir.

Öğrencinin yurt içinde veya dışında taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan 6 ay ya da daha fazla süre kesinleşmiş mahkumiyeti olmaması gerekir.

Öğrencinin GSB ya da diğer kurumların üniversite yurtlarından çıkarma cezası almamış olması gerekir.

Daha önce ya da yurtta kalırken 6 ay ya da daha uzun süre üniversiteden uzaklaştırma cezası almaması gerekir. Yurtta kalmaya devam ederken 6 ay ya da daha uzun süre uzaklaştırma cezası alanlar yurttan çıkarılır.

Öğrencinin aylık olarak asgari ücretin 1,5 katından fazla maaşlı bir işte çalışması KYK yurtlarında barınmaya engeldir. Kazancı daha yüksek olsa bile zorunlu stajdan elde edilen gelir bu kuraldan muaftır. Ayrıca kamu personelleri de üniversite öğrenimi için KYK yurtlarında barınamazlar.

Öğrencinin akıl ve ruh sağlığının toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede bozuk olmaması gerekir. Ayrıca süreğen bir bulaşıcı hastalık taşımıyor olmak gerekir.

Bu koşulları sağlayan öğrenciler okullarının normal süresi sonuna kadar KYK yurtlarında barınabilirler.

KYK yurtları hakkında daha fazla bilgi için KYK kategorimizi inceleyebilir ya da kurumun sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.