Üniversite E-Kayıt İşlemleri Hakkında Her Şey!

2023 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı ve sıra üniversite kayıtlarına geldi. Peki üniversite kayıtları nasıl yapılacak? Üniversite e-kayıt nedir? E-devletten üniversite kayıt işlemi nasıl yapılır? Üniversite kayıtları için gerekli belgeler nelerdir?

ÖSYM 2023 YKS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Sonuçların açıklanmasından sonra sıra üniversite kayıtlarına geldi. Yaklaşık 900bin öğrenci üniversitelere kayıt hakkı kazandı ve oldukça yoğun bir kayıt süreci üniversiteleri bekliyor. Bu aşamada üniversite e-kayıt işlemi adaylar için işleri oldukça kolaylaştırıyor.

E-kayıt yada normal kayıtlar hakkında tüm detayları bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Özellikle e-kayıt başlığını dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz. E-kayıt sürecinde sorun yaşayabilecek adaylar için yada üniversiteye giderek kayıt yaptırmak isteyen adaylar için de gerekli bilgiler aşağıda.

Tebrikler, artık bir üniversite öğrencisi sayılırsınız. Hem normal kayıt hemde e-kayıt için en önemli kaynağınız yerleştiğiniz üniversitenin internet sitesidir. Üniversitenizin internet sitesini, fakülte ve varsa bölümünüzün internet sayfalarındaki duyuruları yakından takip edin. Üniversite ve hatta bölüm bazında kayıt işlemleri ve istenecek evraklarda farklılıklar olabileceğini unutmayın.

2023 Üniversite Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?

2023 YKS yerleştirme sonucunda bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar için normal üniversite kayıtları 28 ağustos ile 1 eylül arasında yapılacak. Ayrıca e-kayıt işlemleri 28 ağustos ile 30 ağustos tarihleri arasında yapılabilecek.

Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılacak?

Kayıt tarihlerinde adaylar yerleştirildikleri üniversiteye kayıt için gerekli belgeler ile başvurarak kayıt yaptırabilecekler. Tüm üniversiteler için gerekli ortak belgeler aşağıdaki başlıkta listelenmiştir.

Adaylar e-devlet üzerinden de kazandıkları üniversitelere kayıt olma imkanına sahipler. E-Kayıt başlığındaki tüm detayları inceleyebilirsiniz. Herhangi bir sebeple e-kayıt yaptıramayan adaylar için üniversitelerde kayıt büroları oluşturulacak ve gerekli belgeler ile başvuran adayların kayıtları üniversitelerde de yapılabilecek.

Üniversite Kaydı İçin Gerekli Belgeler Listesi

Üniversiteye başvurarak kayıt yaptırmak isteyen adaylardan istenecek gerekli belgeler şöyle;

  • Lise diplomasının aslı veya noter onaylı örneği veya yeni tarihli mezuniyet belgesi
  • 12 adet 4,5 x 6 cm vesikalık fotoğraf
  • Varsa katkı payı yada öğrenim ücretinin ödeme dekontu
  • Üniversite yada bölümün belirleyip ilan ettiği diğer evraklar

Bu belgeler tüm üniversite ve bölümler için ortak evraklardır. Üniversite yada bölümler başka evraklarda isteyebilir. Bu sebeple üniversitenizin kayıt ile ilgili duyurularını inceleyiniz. Kayıt için istenen evrakların fotokopisi kabul edilmez, aslı yada noter onaylı sureti şarttır. Bölümün özel koşul ve açıklamalarında yer alıyorsa üniversite sizden sağlık raporu da isteyebilir.

Üniversite E-Kayıt Başvurusu Nedir?

ÖSYM’ nin yaptığı sınavlar sonucunda bir üniversiteye kayıt hakkı kazananların e-devlet üzerinden kayıt işlemlerini tamamlamasına imkan sağlayan sisteme üniversite e-kayıt denir. E-kayıt işlemi resmi üniversite kaydı niteliğindedir. E-kayıt işlemlerini tamamlayan ve barkodlu e-kayıt belgesini alan adayların üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.

Herhangi bir sebeple e-kayıt yapamayan adayların üst başlıklarda belirttiğimiz kayıt için gerekli belgelerle birlikte kayıt tarihlerinde üniversiteye giderek başvuru yapmaları gerekir.

Üniversite e-kayıt için sahip olmanız gereken tek şey e-devlet şifresidir. Hala e-devlet şifreniz yoksa bir PTT şubesine kimlik kartınız ile başvurarak edinebilirsiniz. Mobil imza, elektronik imza, TC kimlik kartı ve internet bankacılığı ile de e-devlete giriş yapabilirsiniz.

Ayrıca e-kayıt işlemini yaparken bilgisayar kullanmanızı tavsiye ederiz. Tablet yada telefon ile e-kayıt yaparken sorun yaşanabileceğini unutmayın.

Kimler Üniversite E-Kayıt Yapamaz?

Pek çok sebeple adaylar e-kayıt işlemi yapamayabilir ve şahsen üniversiteye başvurarak kayıt yapmaları gerekir. Aşağıdaki durumda olan ve e-kayıt ekranında hata mesajları ile karşılaşan adayların yerleştiği üniversiteye başvurarak kayıt yaptırmaları gerekir.

  • Yerleştiği üniversite e-kayıt sistemine geçmemiş olan adaylar e-kayıt yaptıramaz.
  • Yerleştiği bölümün özel şartları gereği bazı adaylar e-kayıt yaptıramaz. Örneğin havacılık ile ilgili bölümlerde e-kayıt işlemi yapılamayabilir.
  • YÖKSİS’te kayıtlı aynı seviyede bir üniversite kaydı olan adaylar e-kayıt yaptıramaz. Örneğin bir lisans programına kaydınız varken yeniden bir lisans programına e-kayıt yapılamaz.
  • Lise mezuniyetiniz 2008 öncesindeyse lise mezuniyet bilgileriniz elektronik sistemde olmadığında e-kayıt yapılamaz.
  • Yerleştirildiğiniz üniversitenin öğrenim ücretini yatırmadan e-kayıt yapılamaz.

Yerleştiğiniz programın şartları gereği, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

Yerleştiğiniz üniversite e-kayıt sistemine dahil olan üniversiteler içinde yer almadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

Yükseköğretim Bilgi Sistemi’nde aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıt olunamamaktadır. Yükseköğretim Bilgi Sistemi’nde bu durumu ihlal eden öğrenci kaydınız bulunduğundan e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Halihazırda kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumundan kaydınızı sildirmeniz durumunda e-kayıt işleminize devam edebilirsiniz. Aksi halde kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Bilgi Sistemi’nde 2008 yılı ve sonrası mezun olan öğrencilerin diploma bilgileri bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Bilgi Sistemi’nden lise mezuniyetinize dair bilgi alınamadığından, e-kayıt işleminiz yapılamamaktadır. Kayıt işlemleriniz için yerleşmiş olduğunuz üniversitenize başvurmanız gerekmektedir.

Öğrenim ücretini yatırmadığınız veya yatırdığınıza dair bilgi üniversitenizden iletilmediğinden kayıt yapamazsınız. Öğrenim ücretini yatırdıysanız lütfen bir süre sonra tekrar deneyiniz veya yerleştiğiniz üniversiteye başvurunuz.

2022-2023 ÖSYS’ de yerleşen adaylar içerisinde kaydınız bulunmamaktadır.

Bölümünüzün harç yada öğrenim ücreti varsa kayıt işlemlerini yapabilmek için bu ücreti ödemeniz gerekir.

Yukarıda saydığımız hatalar ile karşılanalar e-kayıt yapamazlar. Bunun dışında e-kayıt ekranına girebilmek için e-devlette cep telefonu ve eposta adresinizin kayıtlı olması gerekir. İletişim bilgileri kayıtlı olmayan adayların e-kayıt ekranında iletişim bilgilerini kaydedip doğrulamaları istenecek.

Üniversitelere E-Kayıt Nasıl Yapılır?

Tüm bu adımlar ve gereklilikler sağlandıktan sonra e-kayıt işlemi tek adımdan oluşan basit bir işlemdir.

Adım adım üniversite e-kayıt işlemi şöyle yapılır;

5 Dakika

E-Devlet Uygulamasına Giriş Yapın

E-Devlet Giriş Ekranı

E-kayıt işlemi sadece e-devlet üzerinden yapılır. www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet açılır ve üstteki giriş yap butonuna tıklayarak e-devlet giriş ekranına erişilir. Buradan TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile yada diğer giriş yöntemleri ile giriş yapmalısınız.

E-Devlet Üzerinden E-Kayıt Uygulamasını Bulun

Üniversite E-Kayıt Uygulamasını Bulma

E-devlete giriş yaptıktan sonra e-devlet içindeki arama kısmına “Üniversite E-Kayıt” yazarak görselde gösterdiğimiz “Üniversite E-Kayıt (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı)” isimli uygulamaya tıklayın.
E-Kayıt uygulamasının tam adresini internet tarayıcınızın adres satırına yazarak da erişebilirsiniz.

E-Devlet İletişim Bilgilerinizi Ekleyin

E-devlet İletişim Bilgileri Ekleme

E-Kayıt uygulamasına girdiğinizde “Bu hizmet doğrulanmış bilgi gerektiriyor…” uyarısı ile karşılaşırsanız iletişim bilgilerinizi kaydedip doğrulamanız gerekir.
Bu uyarı e-devlette cep telefonu veya eposta adresi eksik yada doğrulanmamış olan adayların karşısına çıkacaktır. “Bilgilerimi Şimdi Güncelle” düğmesine tıklayarak eksik olan iletişim bilgilerinizi girip doğrulayınız. Aksi halde üniversite e-kayıt işlemine devam edemezsiniz.

E-Kayıt Ekranı Hata Mesajları

Üniversite E-Kayıt Ekranı Hata Mesajları

Hata mesajlarından daha öncede bahsetmiştik. Eğer görseldeki hata mesajlarından birisi ile karşırsanız e-kayıt işlemine devam edemezsiniz. Bu durumda kayıt işlemleri için yerleştiğiniz üniversiteye gitmeniz gerekir.

Üniversite E-Kayıt Formu

Üniversite E-Kayıt Formu

Üniversite e-kayıt formunun üst kısmında adayın bilgileri yer alır. Hemen alt kısımda aday ve üniversiteye özgü seçenekler olabilir. Bu kısımdaki seçimlere (isteğe bağlı hazırlık sınıfı gibi) adayın kendisi karar vermelidir.
Adayın ekrandaki cep telefonu ve eposta adresi e-devlette kayıtlı iletişim bilgileridir.
“Lütfen Okuyunuz” başlığı altındaki metni okuyup *Okudum kısmındaki boşluğa EVET yazmanız gerekir.
“Üniversitenin Duyurusu” başlığındaki metni okuyup *Onaylıyorum kısmındaki boşluğa EVET yazmalısınız.
Bu onaylardan sonra sayfanın alt kısmındaki “Başvur” düğmesine tıklayıp e-kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

E-Kayıt Belgesi İndirme

Üniversite e-kayıt belgesi

E-kayıt formunda bir hata olmazsa “Kayıt işleminiz başarıyla gerçekleşmiştir.” mesajını gördüğünüz bu sayfa açılır. E-Kayıt işleminiz tamamlanmıştır, “Dosyayı İndir” düğmesine tıklayıp barkodlu e-kayıt belgenizi indirebilirsiniz.

Tüm bu adımları geçtiğinizde artık üniversite e-kayıt işlemini tamamlamış oldunuz ve üniversite kaydınız resmileşti. Artık bir üniversite öğrencisisiniz, tebrikler.

Üniversite E-Kayıt İşlemleri ile İlgili Sık Sorulan Sorular

2023 Üniversite E-Kayıt tarihleri ne zaman?

2023 üniversite e-kayıt tarihleri 28-30 ağustos arasında. Elektronik kayıt sistemi 28 ağustos saat 00:01′ de açılacak ve 30 ağustos günü 23:59’da kapanacak. Bu tarihler dışında e-kayıt yapılamayacak.

Üniversite E-Kayıt ekranına nasıl erişebilirim?

E-kayıt ekranı e-devlette yer alan bir hizmettir. E-devlet içerisindeki arama kısmına “Üniversite E-Kayıt” yazarak e-kayıt ekranına erişebilirsiniz. Yada tarayıcınızın adres satırına e-kayıt adresini yazarak da bu ekranı açabilirsiniz.

E-Kayıt olduktan sonra ne yapılmalı?

E-kayıt işlemini başarıyla tamamlayan ve barkodlu e-kayıt belgesini oluşturan adayların artık birşey yapması gerekmiyor. Resmi olarak üniversiteye kayıt işleminiz tamamlanmıştır. Kayıt için üniversiteye gitmenize gerek kalmadı.

E-Kayıt yapamadım, ne yapmalıyım?

Yerleştirildiğiniz üniversite e-kayıt sistemine dahil olmayabilir yada bölümünüz özel koşullar sebebiyle e-kayıt kabul etmiyor olabilir. Yada yukarıda bahsettiğimiz sebeplerle e-kayıt ekranına hata ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey istenen evraklarla birlikte üniversitenize giderek normal kayıt yaptırmaktır.

E-Kayıt yaptım, üniversite neden evrak istiyor?

Bölümün özel koşul ve açıklamalarında belirtilen evraklar varsa üniversite bunlar öğrenciden isteyebilir.
Kayıt için değil ancak arşivde saklamak için üniversiteler öğrencilerinden lise diploması, fotoğraf vs. evrakları isteyebilir. Ancak bu öğrenciler okula başladıktan sonraki tarihlerde olur.

Kayıt yaptırmazsam ne olur?

Kayıt yaptırmak yada yaptırmamak adayın sorumluluğundadır. Yerleştiği üniversiteye herhangi bir sebeple kayıt yapmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler. Gelecek yıl yeniden üniversite sınavına girdiklerinde OBP’leri daha düşük katsayı ile çarpılır.

Üniversiteye kayıt yapmazsam ek tercih yapabilir miyim?

Üniversiteye kayıt yaptırmayarak ek tercih yapamazsınız. Ek tercih hakkı sadece ilk yerleştirmede herhangi bir programa yerleşemeyen adaylara tanınır. İlk yerleştirmede bir üniversiteye yerleşen adaylar herhangi bir gerekçeyle ek tercih yapamazlar.

E-KAYIT EKRANI: https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit

Genel olarak üniversite kayıtları ve e-kayıt işlemleri ile ilgili aktaracaklarımız bu kadar. Aklına takılan soruları aşağıdaki yorumlar bölümünden iletebilirsin. Bu sayfayı sosyal medyada ve arkadaşlarında paylaşırsan çok mutlu oluruz. Üniversite hayatında başarılar dileriz.

Kaynak YÖK
Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.