2023 YKS Tercih Süreci Hakkında Herşey!

2023 YKS tercih süreci hakkında merak edilen herşey bu sayfada. 2023 YKS tercihleri ne zaman başlıyor, kaç tercih hakkı var ve tercih nasıl yapılır? 2023 Kontenjanları kaç adet, özel adaylara kontenjan verildi mi?

2023 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adayları için heyecan dolu bir süreç olan tercihler başladı. Bu yıl düzenlenen 2023-YKS’ye 3 milyon 527 bin 443 adayın başvurması, üniversite eğitimi alma isteğinin ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 995 bin 638 aday, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) 1 milyon 980 bin 534 aday ve Yabancı Dil Testi’ne (YDT) 173 bin 3 adayın katılımı, adayların geleceklerine dair umut ve heyecanlarını yansıtıyor.

TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan adayların yüzdelik oranları da göz önünde bulundurulacak olursa, bu sınavlara katılmak için büyük bir çaba gösterildiği açıkça görülüyor. Yüzde 84,92’si TYT’ye, yüzde 76,97’si AYT’ye ve yüzde 51,18’i YDT’ye başvuran adayların sınavlara katılması, üniversite hayallerini gerçekleştirmek için ne kadar kararlı olduklarının bir göstergesi.

2023 Üniversite Puanları için tıklayın!

2023 YKS Taban Puanları için tıklayın!

2023 TYT Taban Puanları için tıklayın!

2023 Açıköğretim Taban Puanları için tıklayın!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, adaylar için önemli bir rehber niteliğindedir. Tercihlerin yapılacağı süreçte adayların bu kılavuzu dikkatle incelemesi ve tercih süresince ÖSYM’nin internet sitesini takip etmesi, doğru tercihler yapmaları açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca sitemizde yer alan 2023 YKS taban puanları için sayfadaki linkleri kullanabilirsiniz.

2023 YKS Tercih Süreci

2023 YKS tercih süreci, 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Adaylar, bu süre içinde hayallerindeki üniversite ve bölümleri belirleyerek geleceklerini şekillendirecekler. Bu süreçte doğru tercihler yapmak, adayların gelecekteki meslek hayatlarını olumlu yönde etkileyecek önemli bir adımdır. 2023 YKS tercihleri 8 ağustos günü saat 23:59’a kadar yapılabilecek.

2023 YKS Kontenjanları

2023-YKS yerleştirme sürecinde üniversitelerdeki kontenjanlar belirlendi ve açıklandı. Bu yıl toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan adayların tercihine sunulmuştur. Bu sayıya örgün eğitim, ikinci öğretim açıköğretim ve uzaktan eğitim kotenjanları dahildir. Kontenjanların dağılımı ise şu şekildedir:

  • Ön lisans programları için 388 bin kontenjan belirlendi.
  • Lisans programları için 465 bin kontenjan belirlendi.
  • Açıköğretim ve uzaktan öğretim programları için 208 bin kontenjan bulunmaktadır.

Depremzede adaylar, 34 yaş üstü kadınlar ile şehit ve gazi yakınları için ayrıca verilen yaklaşık 48 bin kontenjan yukarıda verilen sayılara dahil değildir.

34 Yaş Üstü Kadınlar İçin Özel Kontenjan

34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı oluşturulmuştur. Bu kapsamda, daha önce üniversiteye gitme imkanı elde edememiş 34 yaş üstü kadınlara yönelik toplam 21 bin 42 kontenjan tahsis edilmiştir. Bu uygulama ile kadınların eğitim fırsatları arttırılmış ve üniversiteye erişimleri kolaylaştırılmıştır.

Şehit ve Gazi Yakını Kontenjanları

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gaziler için vakıf yükseköğretim kurumlarında burslu kontenjanlar da yer almaktadır. Bu kontenjanlarla, toplamda 3 bin 50 aday şehit ve gazi yakını kontenjanı ile eğitim fırsatı elde edecektir.

Bu yerleştirme sürecinde, adayların tercih sürecindeki bilgileri, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından elektronik ortamda edinilen bilgiler esas alınarak değerlendirilecektir. Bu sayede adil bir tercih ve yerleştirme süreci sağlanmış olacaktır.

Depremzede Aday Kontenjanları

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonucunda etkilenen bölgelerde ikamet eden adayların eğitim fırsatlarını artırmak amacıyla belirlenmiştir. 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda özel kontenjanlar oluşturulmuştur.

Bu kapsamda, depreme maruz kalan bu illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda mevcut kontenjanların dışında ek yüzde 25 kontenjan belirlenmiştir. Bu uygulama ile depremzedelerin eğitim alma şansları artırılmış ve eğitim süreçlerine katkı sağlanmıştır.

Ayrıca, vakıf üniversitelerinde de depremzede adaylara yönelik destek sağlanmıştır. Her bir programda 1’er burslu kontenjan ayrılması kararlaştırılmıştır. Böylece, devlet ve vakıf üniversitelerinde toplamda 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak üzere depremzede adaylara 24 bin 641 ek kontenjan tahsis edilmiştir. Bu kontenjanlar sayesinde depremzede adaylar, eğitimlerine daha kolay ulaşabilecek ve üniversite hayatlarını sürdürebilecekler.

YKS 2023 Tercihleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

2023 YKS’de Kaç Tercih Hakkı Var?

Adaylar, tercih sürecinde en fazla 24 tercihte bulunma hakkına sahiptirler. Bu nedenle, tercih listelerini oluştururken dikkatli ve planlı davranmalıdırlar. Tercihlerini yaparken, “puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan sadece kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda en çok istedikleri programları ilk sıralara yazmalıdırlar.

YKS Başarı Sıralaması Şartları Nedir?

Başarı sıralaması uygulaması, belirli popüler ve yoğun talep gören üniversite bölümlerinde yerleşebilmek için adayların o yılki sınavda elde ettikleri sıralamayı dikkate alması anlamına gelir. Yani, bu programlara yerleşmek için adayların o bölümlerin belirlediği minimum sıralama sınırlarını aşmaları gerekmektedir.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik gibi bazı programlara yerleşebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu sürdürülecektir.

Bu yıl YKS’de uygulanacak başarı sıralaması koşulları şu şekildedir:
➧ Hukuk programlarına yerleşmek için Eşit Ağırlık puan türünde en düşük 125 bininci
➧ Mühendislik programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde en düşük 300 bininci
➧ Mimarlık programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde en düşük 250 bininci
➧ Tıp programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde en düşük 50 bininci
➧ Öğretmenlik programlarına yerleşmek için ilgili puan türünde en düşük 300 bininci
➧ Eczacılık programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde en düşük 100 bininci
➧ Diş Hekimliği programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde en düşük 80 bininci sırada olmak gerekecek.

2023 YKS’de İlk Kez Tercih Edilecek Yeni Bölümler Hangileri?

Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü kapsamında Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları öğrenci alacak. Bu meslek yüksekokullarında siber güvenlik alanında eğitim verilecek ve siber güvenlik analistliği ile operatörlüğü programları açılacak. Programların öğretim dili en az yüzde 30 oranında İngilizce olacak ve her bir programda 25 kontenjan bulunacak.

Ayrıca Ankara Üniversitesi’ne bağlı Kalecik Meslek Yüksekokulu bünyesinde bağcılık ve bağ ürünleri teknolojisi, 19 Mayıs Üniversitesi’ne bağlı Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı, Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı Serinhisar Meslek Yüksekokulu bünyesinde bıçakçılık ve el aletleri üretim teknolojisi, ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa bünyesinde sanal ve artırılmış gerçeklik ön lisans programları da açılacak.

Çift Anadal Garantili Tercih Mümkün mü?

Evet, 2023-YKS yerleştirme sonuçlarına göre İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi bünyesindeki fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine kayıt yaptıracak öğrencilere yeni bir uygulama getirdi. Bu yıl ilk kez hayata geçirilen bu uygulama ile öğrencilere çift ana dal ve yan dal eğitimi imkanı sunuluyor.

2023 YKS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2023 YKS için yayınlanan ön bilgilendirme kılavuzunda yerleştirme sonuçların ne zaman açıklanacağına dair bir bilgi yok. Ancak 8 ağustosa kadar devam edecek olan tercih süreci ve 28 ağustos tarihinde başlayacak kayıt süreci düşünüldüğünde 2023 YKS tercih sonuçlarının 15-20 ağustos arasında açıklanacağı düşünülebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın: https://siralamalar.com/2023-yks-tercih-sonuclari-ne-zaman-aciklanacak/

2023 Üniversite Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri belirlenen tarihlerde gerçekleştirilecektir. Kayıt işlemleri için belirlenen tarih aralığı 28 Ağustos ile 1 Eylül 2023 olarak belirlenmiştir. Bu tarihler arasında adaylar, YKS sonuçlarına göre yerleştirildikleri üniversite ve bölümlere kayıt yaptırmak için ilgili üniversiteye başvuruda bulunabilirler.

Adayların ayrıca elektronik kayıt süreci için de belirli bir zaman dilimi belirlenmiştir. Elektronik kayıtlar, 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıt sürecinde adaylar, internet üzerinden üniversiteye kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.

Kayıt işlemleri sırasında adayların belirtilen tarihleri dikkate alarak gerekli evrakları tamamlamaları ve ilgili üniversite tarafından istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde sağlamaları önemlidir. Kayıt işlemlerinin belirlenen tarihlerde tamamlanması, adayların üniversite eğitimine başlamaları için gereklidir.

YKS puanları, sıralamalar ve sınav konuları gibi pek çok içerik sitemizde mevcut. Sitemizde gezinerek daha fazla içeriği incelemenizi tavsiye ederiz. 2023 YKS tercih sürecinde başarılar dileriz.

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.